Busiga hästar.

"
Sushi och Ivar ville visst inte komma in idag när jag och Kerstin skulle ta in dem, 40 minuter tog det, skithästar. När vi väl fick tag i den var de redan väldigt svettiga men ridning blev det i alla fall. Vi jobbade på varsin ände av ridbanan och Sushi kändes helt okej idag. Hon hade det jobbigt och stutsade ibland i samlingarna vilket jag kan förstå. Vi har tagit träningen till en ny nivå där jag kräver lite mer av henne. Jag har börjat plocka upp henne mer, vill ha mer påskjut bakifrån och få upp nacken, hon kommer nog ha träningsvärk imorgon. 
 
Hjälpte självklart Kerstin med att ta in hästarna när jag ändå var där, ser det som en självklarhet att man hjälper till även om det inte är ens pass. Kerstin hjälper ju alltid mig om jag behöver hjälp. Imorgon har jag utsläpp och då får mamma snällt följa med mig så åker och hämtar upp henne tidigt. 
 
Ska åka en sväng med Sushi någon dag hade jag tänkt för att se hur hon beter sig och går det bra kanske jag kan planera lite för någon tävling, skulle vara roligt att komma iväg lite här i sommar. 
 
Nu blir det sova av. 
"

Galopp jobb.

"
Sushi känns väldigt fin nu. Har jobbat på flåset och galoppen de senaste två dagarna. Sushi kan galoppera väldigt sakta och så kan hon ju givetvis  galoppera väldigt fort. MEN När jag samlar upp henne tycker hon det är väldigt jobbigt att bära upp sig med baken och lägger sig gärna i min hand och när jag ökar så blir hon lång, markbunden och väldigt låg, med andra ord får jag även där problem med baken. 
 
Så vi har jobbat på att hon ska gå under sig, upp med ryggen, höja nacken, korta kroppen och få mera power och luft i sprången och sen bibehålla denna form vare sig jag rider i vanlig galopp, samlad galopp eller ökad galopp. Jag har gjort gjort detta ute i naturen på en lång rak åker så jag får lite gratis bjudning och så är det ju så mycket roligare för både mig och Sushi att göra detta ute istället för att rida runt på banan, lättare att på till powern också. Den samlade galoppen går nu riktigt bra, lite svårare att öka då hon så gärna vill länga sig då och orkar inte riktigt fram när hon inte får göra det, men hon jobbar på och trivs med arbetet, det är det viktigaste. 
 
Idagh mötte vi även ett tiotal hästar från grannstallet som var ute på påskäggs jakt och då var Sushi ofokuserat, spänd och lite stissig, helt okej. Att möta så många hästar hör inte till vanligheterna. 
"

Trimmat Mira.

"
Suttit och trimmat Mira idag och tvättade även öronen, klippte klorna och badade henne. Nu börjar hon äntligen se bra ut, som jag har kämpat. Det är mycket jobb med pälsen på en griffon. De behöver inte kammas ofta och så med det tar tid att trimma dem och det blir jätte fult när de är nytrimmade och så lär man fin putsa ett par gånger innan det blir helt bra, Förutom Milli då, hennes päls är lätt ryckt och hon ser bra ut direkt efter. 
 
Det svåra med att ställa en griffon är att det är svårt att ha hunden i päls på datum och tid. Jag kan inte trimma henne inför en utställning precis innan så hon ser tipp topp ut inför den dagen. Det krävs planering när man har en hund med en sådan päls, flera månader i förtid lär du börja. 
 
Det lätta med att ställa griffon är att det inte är mycket arbete med dem dagarna innan utställning. De får badas 2 veckor innan, inte senare för pälsen blir då för mjuk. Kamma till den lite i skägget så det blir stort och fluffigt sen är det klart. MEN jag har sätt många griffonger (främst från större kennlar) som kommer med hundar som bara ser skabbiga ut. De orkar inte "fin" rycka dem då de har så många och går istället och små rycker då och då. Skägget vill jag ha rundat och inte stripigt vilket också är en vanligt syn. Vill du ställa din hund och visa upp den tycker jag du ska lägga ner lite tid med den och även umgås med din hund de dagar ni inte är på utställning och inte låta hunden bo i en bur däremellan, det är inget liv för en hund. 
 
 
"

Långfredag

"
Idag har jag satt igåg med att kratta upp allt döda långa gräs på baksidan precis intill vår tomt, måste vara 10 år sedan sist och det är hur mycket som helst och fick rycka upp alla rötter med mina bara händer. Efter 3 timmar hade jag endast fått bort en liten fyrkant lagom så stutsmattan får plats, det här kommer ta låång tid.. 
 
Hade även insläpp ikväll och fastnade med Moa och Susanna med att prata om allt mellan himmel och jord, mycket trevligt. Borstade lite på fina tjejen innan jag sa godnatt och åkte. Långfredag idag och möttes av många uppklädda människor redo för fest, själv gick jag i skitiga ridkläder och okammat hår, känner mig ganska så nöjd med det, lite sugen på utgång blev jag efter allt prat med Moa och Susanna men nu känns det skönt att vara hemma. har krypit i mina långkallsonger och sovtröja och ska strax bädda ner mig bredvis min sovande man och hundar som i skrivande stund sover på min kudde. 
"

Pyssel.

"
Mitt senaste pyssel
En tavla med mina absoluta favorit djur. 
Häst och hund. Hunden är till och med en griffon. 
Denna är ännu inte klar. 
 
"

Glad påsk.

"
Detta skulle jag vilja ha i mitt påskägg. 
 
 
 
"

Målat till mitt stall

"
God kväll
Min dag har inte varit särskilt intressant. Plockat lite här hemma, var och sa hej då till mamma, målat hö galler till mitt eget stall, tagit in hästarna och borstat Sushi. Hon fick vila idag, det har hon förtjänat då hon gått ganska hårt de senaste ridturerna. 
 
Även imorgon har jag insläpp och på förmiddagen tänkte jag ge mig på att storstäda här hemma, det var en evighet sedan sist. 
 
 
"

Tycker synd om min själv idag.

"
Om man kommer hem till oss på eftermiddagen och sängen fortfarande är obäddad, rullgardinen fortfarande nerdraken, det ligger leksaker på golvet och brödrosten står fortfarande kvar framme, då har jag en dålig dag, idag är det en sådan dag. Jag blir enormt stressad och mår ännu sämre av det men orkar ändå inte ta tag i det. Får tänka på vad min terapeft sagt till mig, när det känns fel så är det rätt, någonting jag inte ska behöva må dåligt av och måste utsätta mig för, för att kunna bli bättre. 
 
Det känns inte bra, inte bra alls. Nej gud så jag tycker synd om mig själv idag, fy. 
"

Ingenting är gratis.

"
Efter dagens ridpass var mina ben som gele, gud vad både Sushi och jag fick jobba. 
 
Sushi är nämligen EXPERT på att fuska, expert på att lura mig. Jag kom på henne här om dagen då hon hängde i min västerhand och inte alls gick så fint som det såg ut. När jag skulle rätta till detta blev hon sur, precis som hon alltid blir när jag gör rätt igen för då blir det lite jobbigt. Sushi är ingen häst där du får någonting gratis, du måste verkligen rida och slita för att få resultat och gör du rätt, gör hon rätt, blir du minsta lilla lat så fuskar hon. Jag har tyvärr varit lite lat på senare tid och insåg det som sagt här om dagen och det tog vi tag i nu. Gör om, gör rätt.
 
Kämpade en hel timme med att frigöra hennes bogar i alla gångarter, mycket förvänd sluta m.m. Få henne att flytta tillbaka vikten till bakbenen få henne att sträcka ut muskeln i höger bog utan att skjuta ut bogen eller falla inåt. få henne att inte ligga i min hand. 
 
Jag hade förväntat mig att Sushi skulle sura till lite som hon alltid gör när hon blir påkommen men hon skötte sig faktiskt riktigt bra. Hon kämpade på och i slutet gick hon riktigt fint. Hade en otrolig känska i galoppen och hon orkade hålla den med bra tryck även när jag samlade upp henne riktigt ordentligt. Jag älskar när man finner denna känsla som jag hade idag, när man verkligen får lön för allt slit och jobb man lägger ner. Sushi är den ända hästen som fått mig tycka att dressyr inte bara är nyttigt, utan även roligt. 
"

Jag stör mig på..

"
Det finns många saker som jag stör mig på inom ridsporten, jag tänkte berätta några av dessa saker nu. 
 
1. Folk som tror att de vet allt, leker duktigaoch kan förklara precis hur och varför, men ber man dem att utföra detta eller ställer en följdfråga så står det som idioter och fattar ingenting. ett exempel som handlar om mig själv fast inte inom ridsporten. Jag kan förklara för vem som helst hur du lagar ett xbox som har red ring of death men ber du mig utföra detta, så kan jag inte det. Ställer du en följd fråga så kan jag inte svara. Jag har nämligen inte en aning om hur du gör, Jag har nämligen bara hört detta från min sambo och lagt orden på minnet, men bakom dessa ord finns ingen som helst kunskap. DETTA STÖR MIG OTROLIGT MYCKET!!
 

2. Skitsnack och läktar experter. Du som sitter där på läkaren och vet bäst och påpekar alla mina fel, vet du hur denna häst är och vad just denne behöver? Har du ridit den eller sett den regelbundet i dess vardag? Har du inte det på knip igen. Okej om jag gör någonting som är upperbart fel så som att slå hästen, bestraffa den för att den stannar när det är uppebart att jag lägger den helt fel på hinder, om jag sitter och sliter och drar eller stör skadar hästen så att det ser riktigt otrevligt ut så visst, då kan du ju muttrna. Tänk innan du öppnar munnen. 
 
3. Mobbning och de där snobbiga.  Det förekommer otroligt mycket mobbing inom denna sport, det är skrämmande och det är inte barnen som är värst, utan det är oftast föräldrarna som är de största mobbarna och de skapar ju verkligen monster. Den där har en häst av vfel ras, den andre har inte på tävlingsplatsen att göra för den inte har märkesutrustning eller matchar färgerna otroligt fult, som ser ner på alla andra m.m. 
Visst jag kan störa mig på att någon matchat riktigt gräsligt men jag ser inte ner på människan för det, jag vet att det bara är jag som är den barnsliga i detta fall och jag skulle absolut inte mobba någon för det. Sen jag jag absolut påpeka detta till vänner, till exempel har jag sagt till Jennie att hon inte kan ha pastell lila på sin islänning, det är ju gräsligt. Men det är sagt med glimten i ögat och jag hoppas och tror inte att hon tar mig på allvar för det finns ingenting allvarligt bakom mina ord sen att jag aldrig någonsin skulle klä min häst i rosa då jag verkligen inte tycker om det på min egen häst är hon helt medveten om. Men om hon vill göra det så tycker jag SJÄLVKLART att hon ska göra det. 
Jag skulle inte heller skaffa mig ett varmblod och ha som ridhäst, inte för att jag på något vis tycker det är fel eller ett dåligt val av häst, utan enbart för att jag inte tycker att det passar just MIG. Som när Moa sa att hon aldrig skulle vilja ha ett fullblod för det är en ras som inte säger henne någonting speciellt, som inte skulle passa henne, inte tar jag illa upp för det fast jag själv har ett fullblod, alla är vi olika och gillar olika hästraser, olika färger och olika smaker, och tur är väl det. 
 
4. Oreda i stallet. Hur det ser ut i andras stall skiter jag fullständigt i så länge inte hästen lider av det. Men där jag har min häst eller där jag arbetar med min häst vill jag ha ordning. Jag vill veta vart sakerna finns, jag vill komma fram och allt ska bara fungera. Förändrar man någonting det så vill jag veta det och när jag ska mocka så vill jag att kärran ska vara tömd av den som använde den innan. Jag vill inte städa efter andra eller göra någon annans jobb. Om pappa hade lånat min/stallets sopkvast eller skottkärra och det inte stod där den skulle när jag behövde den blev jag väldigt sur, jag vill INTE springa omkring och leta efter saker när jag behöver dem, det tar bara en massa tid jag hellre lägger på annat. 
 
 
"

Promenad

"
Hejsan! 
Precis fått i min lite makaroner och innan det var jag ute och gick i skogen med mina gullisar. Ska strax dricka mig en kopp kaffe och sedan ta det lite lugnt innan jag åker till stallet och fixar i ordning, tänkte ta mig en tur i skogen med Sushi idag och på vägen hem tar jag nog den där vägen där hon bråkade en del sist, hoppas hon inte är lika vrång idag, ;) 
 
Sitter även och drömmer mig bort lite om framtiden. 
"

Helgen.

"
Då var helgen över och det betyder att min älskade mamma är på väg hem, som jag har saknat henne. Denna vecka har varit otroligt tuff för mig och jag har inte känt mig på topp så att säga, fått alldeles för lite gjort och varit alldeles för trött. Att få lite gjort är ju egentligen bra men samtidigt så vill jag ha det gjort, fruktansvärt svår balansgång det där. 
 
Igår, lördag så åkte vi alla och badade tillsammans med Minellas farmor, farbror och kusiner. jag tänkte egentligen stanna hemma men ångrade mig, jag måste nämligen komma ut. Första timmen hade jag jätte roligt tillsammans med alla barnen och vi gjorde både det ena och det andra och min kära dotter hoppade till och med från 3:an med sin far, stolta föräldrar var vi. Men sedan tog min energi slut, jag hade kunnat somnat där jag stod då det vart lite för mycket för mig. Jag gick och duchade och sedan satte jag mig ner och väntade tills de andra badat klart så jag kunde duscha och byta om på Minella innan vi for iväg vidare till gränby. Denna tröttheten har även suttit i hela söndagen men jag kom ut på en promend med alla hundarna innnan jag sov  alldeles för många timmar mitt på dagen, på kvällen blev det stallet och nu sitter jag här och tråkar. 
 
ska försöka sova strax. 
"

Tant fux och miss envis.

"
Idag hade jag och tant fux en diskusion, inte helt enkelt att ha en diskusion med den damen och jag är glad att det inte sker allt för ofta. Vi red en sväng där vi inte brukar rida och det gick bra tills vi skulle korsa en av alla vägar, icke sa hon. Fick till slut kliva av och DRA henne med mig, ingen idé att kliva upp direkt efter, bäst att gå förbi alla broar och allt vatten och det var en pärs då Sushi inte skulle gå bredvid utan bakom mig, helst på mig. När jag väl kom upp på henne igen var hon 100 cm högre och 100 kg lättare kändes det som. 
 
När vi kom tillbaka till stallet gick jag in på volten för att rida ihop henne lite efter detta hemska pass och så sur hon var och så sur jag var. Hon hängde helt i min vänstra hand och la all tyngd på hennes vänstra framben, det var en pärs att få henne att göra om och göra rätt men efter lite bråk så släppte det och hon gick hyffsat jämt och avslappnat, då avslutade vi det hela och gick in och åt lite morötter och så smörjde jag hennes utrustning och gjorde henne klar för natten.
"

En dag imorgon också.

"
Idag satte jag upp två sockerbits hinder för att träna lite på samlad galopp och balans. Gick helt ok, hon var lite seg i början och var lite ofokuserad men när vi började hoppa vart det fart. Fick henne att gå riktigt fint i slutet, i början vart hon lite stutsig och bytte galopp när jag tog tillbaka henne. Avslutade med att galoppera fort i sommarhagen och det uppskattades av damen. 
 
I övrigt har jag varit otroligt trött idag. Rensade lite bland alla Minellas leksaker och la allt där det ska vara, hittade även alla våra bestick i hennes låda med kökssaker. Nu blir det sova av. En dag imorgon också. 
"

6 saker du kanske inte visste om mig.

"
  1. Jag tar gärna inte i en häst utan handskar, Jag har alltid hatat att bli kladdig och dammig om händerna, gräva i sandlådan och äta sockervadd utan tillgång till att tvätta händerna går jätte bort. Geggar jag med olja eller sådant är det inte lika jobbigt och jag har inga problem att mocka boxen från hästskit med bara händerna. ;) 
  2. Jag äter mer godis och fikabröd än mat. Alltid varit en sockerråtta.
  3. Bara till kaffe äter jag ca 130 sockerbitar i veckan, pinsamt med sant!! 
  4. Jag äter hellre pölsa än pizza eller tacos.
  5. Jag har världens sämsta tålamod och vill ha klart allt på en gång, bara en sådan sak som att vänta på att limmet ska torka innan jag fortsätter på pysslet eller vad jag nu håller på med är en plåga. 
  6. Jag har noll koll på smink och senast i förrgår var jag tvungen att googla på vad detta var för någonting, alla har dem jag jag visste inte vad det var. ;) 
     
"
Min profilbild

HEJ HEJ HEJ